Подарък - вино с индивидуален етикет - Начало Подарък - вино с индивидуален етикет - Вина Подарък - вино с индивидуален етикет - Етикети Подарък - вино с индивидуален етикет - Опаковки Подарък - вино с индивидуален етикет - Общи условия Подарък - вино с индивидуален етикет - Въпроси Подарък - вино с индивидуален етикет - Контакти
Подарък - вино с етикет по поръчка!
Вина, индивидуални етикети и
опаковки по поръчка
Корпоративни подаръци-отстъпки за фирми
Вино с фирмен етикет
Брандирани вина
Подаръци за рожден ден и юбилей
ВИНЕН МАГАЗИН - VIP-WINES
Брандирани вина за фирмени празници
Подаръци със снимка

БОГАТ АСОРТИМЕНТ ЕТИКЕТИ ЗА ВАШИЯ ПОДАРЪК

Разгледайте и изберете подходящ етикет за Вашият повод-подарък за рожден ден, подарък за Коледа, подарък за Нова година, подарък за Свети Валентин, подарък за юбилей, подарък за сватба, подарък за годишнина. Подарък за мъже, подарък за жени!Подарък-за-рожден-ден
Подарък-за-рожден-ден
Подарък-за-рожден-ден
Подарък-за-рожден-ден
Подарък-за-рожден-ден
Подарък-за-рожден-ден

Влезте и разгледайте всички налични етикети.

ЛЮБОПИТНО

ВИНЕН ЦЕНТЪР - VIP-WINES

Подаръци за Свети Валентин - 14 февруари 2015 - Вино с индивидуален етикет!

Корпоративни подаръци - брандиране на бутилки вина с Ваш текст и фирмено лого за Коледа, Нова година или друг повод!

Най-поръчваните подаръци за рожден ден - вина с индивидуален етикет!

Подаръци за мъже-Вино с индивидуален етикет!

Подаръци за юбилей-вино с юбилеен етикет! За 20,30,40,50,60,70,80-та год.

Подаръци за абитуриентски бал - Вина с индивидуален етикет!

Подаръци за имен ден - вино с индивидуален етикет!

6 – ти май: Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия

Идеи за подаръци-персонално вино с пожелание и снимка!

Подаръци за сватба - Вино с индивидуален етикет!

Подаръци за годишнина от сватба и какво да подарим?

Подаръци за нова година-вина с индивидуален етикет!

Подаръци за Коледа - вина с персонален етикет!

Подаръци за Коледа и Нова година – вина с индивидуален етикет!

Подаръци за Коледа – Вина с индивидуален етикет!

Подаръци за Никулден/6-ти декември-вино с персонален етикет

Подаръци за рожден ден-колекционни вина от годината на раждане на рожденика!

Подаръци за кръщене. Подаръци за раждане на дете - вино с индивидуален етикет.

Подаръци за жени

Един уникален сорт – Гъмза

02-11-2009

 

Гъмзата е сорт, известен с едри гроздове, натежали от сок. Тя е емблематична за региона на гр. Сухиндол и е свързана със славната му винена история. След създаването на първата лозаро-винарска кооперация "Гъмза Сухиндол", на челно място в износът на вина е точно Гъмзата.  Това вино познато още и като „кадарка”е най-ценено  в Германия, където и до сега си спомнят и търсят "българската кадарка" от Сухиндол.

                За този уникален сорт ни разказва Станимир Стоянов, технолог на избата

 

От кога работиш тук?

 

От пет години съм на работа във винарната, но както знаете няма нищо случайно, така че си имам и предистория. Аз съм от Търново и завърших природоматематическа гимназия с профил география - нищо общо с винопроизводство. Поне да беше биология! Първият съм от нашия род, който се занимава с вино. Когато дойде време за кандидатстудентски изпити видях профила в Пловдивския Университет  по хранително – вкусова промишленост "Технология на напитките", и си казах: "Това е!" И секунда не се колебах повече. Между другото избата, в която работя е първата модерна изба на Балканите, а университета и сега е единствен за Балканския полуостров. Започнах следването си и се оказа, че все повече и повече ми харесва – особено, когато започнахме да съчетаваме теорията с практика. Нещата си отидоха на място, когато прекарах стажа си в "ЛВК Сухиндол" - реших, че искам да работя тук и когато завърша. Това  беше и големият стимул за дипломирането ми. След като приключих с образованието си, бях назначен на работа и оттогава съм част от екипа на "Ловико Сухиндол" вече четири сезона. Ако искате го наречете късмет, но стана това, което исках.

 

Какво се промени за теб и за винарната откакто работиш в Ловико Сухиндол?

 

Струва ми се, че ако се върне лентата назад разликата ще е доста голяма, защото заедно с колегите ми успяхме за малък период от време да променим доста неща и както се казва да дръпнем в положителна посока. Моето идване тук съвпадна с преходно време за самата изба. Последва период на възстановяване и стратегическо обновяване на винарната, на екипа, на съоръженията и на стила на работа. Имам предвид, че успяхме да насочим дейността си в така наречения съвременен винарски стил на работа, като въведохме част от идеите на Новия свят за правене на вино, преразгледахме изцяло инфраструктурата, внесохме нови съорежения, разработихме проект за микровинарство. Цехът, създаден по тази програма вече е напълно изграден и от 2007 година работи на пълни обороти. Става дума за разработването на така наречената концепция за тероарни вина, а те са резултата от сериозна работа на лозовия масив и от човешкия фактор. Само тогава се получават вина, направени с желание, с изявен собствен характер. С две думи обърнахме нещата на 360 градуса и политиката на винарната за правене на масови, индустриални вина остана в миналото, вече не е приоритет. Тази тенденция се наблюдава в почти всички бивши големи винпроми – отмина времето на налагане на такъв тип вина, пазара го изисква. Както знаете Сухиндол е с капацитет около 25 000 тона и е бил най-големия износител за червени вина главно за Русия, Германия и Англия. Но нещата се промениха и сега сме концентрирани в правенето на по-малки обеми, но с по-високо качество. Разбира се гъмзата и сега си остава нещо като визитна картичка за нас. Тя е свързана с историята и традициите в този регион. Сухиндолци са били много богати хора в началото на миналия век и всичко се е дължало на нея, на гъмзата. Всяка къща е представлявала малка изба. И досега по време на гроздобер гъмзата е любимката. За нея всички знаят, че има специални резервоари, знаят как точно се бере, винифицира... Тя ще си остане винаги най-характерното, емблематично вино за нашия край. За разлика от мавруда, който е по-специфичен, гъмзата е жизнерадостно, "лесно" вино, на което не може да се опъне нито едно ястие. Много колеги смятат, че се е загубила като чист сорт, но това не е така. Вярно насажденията в региона са намалели много, но ние например имаме няколко масиви насаждения с чиста гъмза, единият от които е 200 декара двадесетгодишно лозе, от което правим "канепетата" си.

 

Каква е спецификата на този сорт?

 

Има няколко изолирани клонове гъмза. Това е сорт с доста големи гроздове, с нежна ципа, на който зърната не винаги узряват равномерно, доста е сочно, което обуслява и по-нежния характер на самото вино, за разлика от кабернето или мерлото например. От гъмза стават изключително добри плодови вина с характерен малинов привкус. Северният район дава и една допълнителна свежест, така че се получават свежи аромати както на гроздето, така и на виното и след това. Самото й отглеждане не се различава толкова много от другите сортове, нито периода й на узряване, който нормално е в края на септември. Плододаването й е впечатляващо: около 800 – 1000 килограма за декар, но както казах за нея са характерни едри гроздове. В миналото лозите са се е отглеждали изцяло без конструкция или с ниска чашовидна конструкция и това е спомагало за по-бързото узряване на гроздето, поради по-голямата близост на лозата до земята и същевременно я предпазвало от измръзвания през зимата, но този метод е доста трудоемък. След унищожаването на лозята от филоксерата и засаждането на нови лозя с подложки, се въвежда и новия метод на отглеждането й на конструкции. Още не се знае кой от двата е по-подходящ за нея, но и това в скоро време ще бъде изяснено, защото сме направили експериментално лозе с гъмза отглеждана и по двата начина, а и на различни подложки. Така че предстои да разберем и очаквам много интересни резултати.
И аз, а и моите колеги, всички сме убедени, че трябва да върнем старата слава на този сорт, да разкрием докрай неговия потенциал и не бихме си позволили никакви компромиси с него.

 

Бил си на специализация три месеца в Ренмарк в Южна Австралия. Какво "донесе" от там?

 

Най-вече желанието на австралийците за работа. Желанието им наистина е впечатляващо, съчетано с много високо ниво професионализъм. Там отдавна е изграден стереотипа на работа, обхващащ лозето, съдовете и виното. У нас това също се наблюдава в последните няколко години и мисля, че България много скоро ще си върне загубеното доверие към виноправенето. Все повече мои млади колеги специализират в чужбина и се връщат, заредени с оптимизъм и ентусиазъм за работа. Аз съм горд, че съм българин и искам да правя българско вино, типичното българско вино. Нашият екип има невероятната възможност да постигне максимума на капацитета, който притежава гъмзата като сорт, защото и климата и почвите в региона са много подходящи за него, но това може да стане единствено с много работа по тероара – всичко в крайна сметка опира до него. Последните четири години се занимаваме изключително с малки масиви лозя и малки партиди вина; внимателно наблюдаваме позитивите, негативите и разликите, свързани със съответните реколти. Разбира се, че експериментираме и с каберне совиньон и с мерло, както и с белите сортове – шардоне и траминер, но главния ни интерес е фокусиран във вината, направени от гъмза и купажите й с каберне и мерло.

 

Говориш повече в множествено число. Какво е екипът за теб?

Ние сме трима технолози - Милена Маркова, която е производствен директор и Иглика Табакова, която купажира готовите вина. Никой от нас не е правил досега "свое" вино. Предпочитаме работата в екип. Знаете самия процес на дегустация е много субективен, а когато сме в екип има повече идеи и в същото време се проявяват три индивидуалности. Когато има разговор и крайното решение е обсъдено от всички посоки, се получава съвкупност от три мнения и най-стойностен резултат. Чувството на удовлетворение и радост също е по-силно, когато се преживява заедно, в екип. Това си личи по продажбите, които имат чувствителен ръст в последните години. Това ни дава самочувствие.

подарък-подаръци-вино-вина-етикети-рожден-ден
подарък-подаръци-вино-вина-етикети-рожден-ден
подарък-подаръци-вино-вина-етикети-рожден-ден
подарък-подаръци-вино-вина-етикети-рожден-ден
подарък-подаръци-вино-вина-етикети-рожден-ден
подарък-подаръци-вино-вина-етикети-рожден-ден


preload preload preload preload preload preload preload